Meta, tüketiciye yönelik olmasa da teknoloji dünyasında büyük yankı uyandıran yeni nesil deneysel akıllı gözlüğü Aria Gen 2 hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Cihaz, Meta’nın giyilebilir teknolojiler, yapay zeka ve mekansal bilişim alanlarında ne kadar hızlı ilerlediğinin ve geleceği ne kadar ileriye taşıdığının güçlü bir göstergesi. Aynı zamanda Apple gibi rakiplerin, sadece yetişmeye çalışmanın ötesine geçmek istiyorlarsa ne kadar hızlı hareket etmeleri gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Aria Gen 2, artırılmış gerçeklik, yapay zeka ve robotik uygulamalar için geliştirilmiş tam donanımlı bir araştırma platformu olarak tasarlandı.
Göz izleme teknolojisinde çıtayı yükselten bu model, “her göz için bakış yönü, yakınsama noktası, göz kırpma algılama, göz bebeği merkezi ve çapı, kornea merkezi” gibi detayları takip edebilen kapsamlı bir sistem sunuyor.
Cihazda ayrıca Meta’nın robotik ellerini eğitmek için kullandığı kadar hassas olduğu belirtilen çoklu bilgisayarlı görüş kameraları bulunuyor. Bu kameralar 3B el ve nesne takibini mümkün kılıyor ki, bu alanda Apple’ın da yakın zamanda yeni bir çalışma yayınlaması oldukça dikkat çekici.
Aria Gen 2, önceki modele göre önemli donanım iyileştirmeleri içeriyor. Burun pedinde, Apple Watch’ta olduğu gibi kalp atış hızını ölçen bir PPG sensörü yer alıyor.
Gürültülü ortamlarda daha net ses yakalamak için de temas mikrofonu kullanılıyor. Ayrıca, çerçeve artık katlanabilir yapıda ve cihaz eskisinden daha hafif. Farklı baş genişliği ve burun köprüsü yapıları gibi insan faktörlerini göz önünde bulundurarak sekiz farklı boy seçeneği sunuluyor.
Diğer teknik özellikler arasında:
Meta’nın prototipleri hala kamuoyuna açık şekilde deneysel ve ticari olarak erişilebilir olmasa da, Apple’ın 2025’in sonuna kadar bu alana güçlü bir giriş yapmayı planladığı bildiriliyor. Bloomberg’den Mark Gurman’a göre, Tim Cook sektör lideri bir ürün ortaya koymak için kararlı.
Apple’ın Meta’yı geride bırakıp sektörde öncü bir ürün çıkarıp çıkaramayacağı henüz bilinmiyor. Ancak, tıpkı yapay zekada olduğu gibi, Apple’ın en büyük zorluğu, yeni teknolojiyi piyasaya sürmeden önce hızla gelişen rekabete ayak uydurmak ve yeniliklerin hızına yetişmek olacak.