Orta Doğu’da İsrail ile yaşadığı şiddetli gerginlikten sonra savunma envanterini yeniden değerlendiren İran, hava güçlerini modernize etmek adına yeni adımlar atıyor. ABD yapımı F-35’leri filosuna dahil etmek isteyen Tahran yönetimi, bu hedefe ulaşamayacağını anlayınca rotasını Çin’e çevirdi. Çin yapımı J-10 uçakları için yürütüelen pazarlıklarda, iki ülkenin 40 adetlik bir sipariş üzerinde anlaşma sağladığı belirtiliyor.
İran, süyasi olarak sükünetin sağlanmasına rağmen Şam ve Tel Aviv eksenli çatışmalardan sonra hava gücü kapasitesinde zaaf yaşadığını fark etti. Bu kapsamda gözler ABD’nin beşinci nesil F-35 Lightning II uçaklarına çevrildi. Ancak İran, hem teknik hem de siyasi nedenlerle bu uçaklara erişim sağlayamadı.
Amerikan kaynaklı Defense News dergisine göre, “İran’la F-35 satışı ihtimali, mevcut siyasi gerilim ve ambargolar nedeniyle masada değil.”
Tahran yönetimi alternatif olarak rotasını Asya’ya çevirdi. Çin’in Chengdu Aerospace Corporation tarafından üretimi yapılan J-10 tipi çok amaçlı hava muharebe uçakları, İran’ın dikkatini çekti.
ABD merkezli The National Interest dergisi, İran’ın 42 adet J-10C tipi uçak için Çin ile ileri düzeyde anlaşma sağladığını yazarken, satış bedeline ilişkin resmi bir bilgi kamuoyuyla paylaşılmadı.
J-10 uçakları, çok amaçlı muharebe yetenekleri, radar saptama sistemleri, önleyici füze kabiliyeti ve 4++ nesil özellikleriyle dikkat çekiyor. Uçak, hem hava-hava hem de hava-yer sınavlarında çok yönlü kullanılabiliyor.
Askeri uzmanlara göre J-10’lar, İran’ın mevcut hava filosuna teknolojik açıdan önemli katkı sağlayacak. Bu hamle, Tahran’ın hava sahasını savunma kapasitesini de artıracak.