Yapılan son araştırmalar, Dünya atmosferindeki oksijenin sandığımız kadar kalıcı olmadığını ortaya koydu. Japonya ve ABD’den bilim insanları, gelecekte oksijen seviyelerinin dramatik biçimde azalacağını açıkladı.
Toho Üniversitesi ile Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacıların ortak yürüttüğü çalışma, gezegenimizin uzun vadeli atmosferik evrimine dair çarpıcı sonuçlar sundu. Bulgulara göre, yaklaşık 1 milyar yıl içerisinde Dünya’nın atmosferindeki oksijen seviyesi ciddi oranda azalacak. Bu da oksijene bağımlı canlılar için büyük bir yok oluş anlamına geliyor.
Araştırmaya göre, oksijenin atmosferden silinme süreci, Güneş’in giderek artan parıltısıyla tetiklenecek. Ancak ilginç bir şekilde bu süreç, Güneş kaynaklı su buharlaşması ve okyanusların kurumasından daha önce gerçekleşecek. Bu da oksijenli yaşamın, gezegen üzerindeki egemenliğinin düşündüğümüzden daha kısa süreceği anlamına geliyor.
Çalışmayı yürüten bilim insanı Kazumi Ozaki, “Güneş’in parlama gücüne ve jeokimyasal döngülere dayalı olarak yapılan hesaplamalar, yaşam süresine dair farklı bir tablo ortaya koyuyor. Yeni modeller, atmosferdeki oksijenin sabit kalmadığını net biçimde gösteriyor” açıklamasında bulundu.
Araştırmanın öne çıkan noktalarından biri ise, oksijenin kaybının Dünya’nın yaşam evresinin yalnızca %20-30’unu kapsayacak şekilde sınırlı kalacağı. Bu süreçte fotosentez yapan bitkiler ve hayvanlar yok olacak, geriye yalnızca oksijensiz ortamlarda yaşayabilen mikroorganizmalar kalacak.
Oksijenin yok oluşu elbette bugünkü nesiller için doğrudan bir tehdit değil; ancak bu tür bilimsel öngörüler, Dünya’nın gelecekteki evrimsel süreçlerine ışık tutuyor. Araştırmacılar, bu verilerin sadece astronomi değil, aynı zamanda Dünya dışı yaşam arayışları açısından da kritik ipuçları sunduğunu belirtiyor.